PRENUMERERA
PÅ VÅRT NYHETSBREV
Betongrör är det naturliga valet för Sveriges VA-system. Betong är ett naturligt material och därför miljövänligt, det är hållbart och har lång livslängd. Det är återvinningsbart. Sveriges ledande tillverkare av betongrör arbetar för att våra VA-nät ska vara väl utbyggda och fungerande, och de ska hålla länge för bästa tänkbara ekonomi. Vi vänder oss till politiker, inköpare och allmänheten för att belysa fördelarna med betong, ett säkrare och bättre val.
Projekteringspolicy för VA-nät
Denna skrift presenterar tankar och principer för ett hälsosamt, effektivt och hållbart VA-nät med fokus på självfallsledningar, det vill säga spillvatten och dagvatten. Skriften riktar sig till politiker eller chefstjänsteman som ansvarar för VA- eller miljöfrågor. Skriften tar bland annat upp följande områden; Hållbarhet och livslängd, Att vara beställare, Projektören, Bra miljöval, Entreprenören, Uppföljning och utvärdering, Materialval och Att planera för framtiden.
Klicka här eller på omslagsbilden för att ladda ner den som PDF
Nyheter
Betongens roll i det klimatanpassade samhället (film)
Johan Silfwerbrand är en av Sveriges främsta experter på betong. I denna film talar han om betongens roll i det klimatanpassade samhället. Hållbarhet är en viktig fråga, liksom hur betongindustrin arbetar för att minska klimatpåverkan. Vi vet att många städer i Sverige numera drabbas av skyfall, med stor förstörelse till höga kostnader som en konsekvens. […]
Utredare föreslår stärkt beredskap för vatten och avlopp
I Ukraina attackerar Ryssland vatten- och avloppsanläggningar, och nu ska Sverige stärka beredskapen inom vatten och avlopp. Utredaren vill se en lag på reservkapacitet vid kommunernas va-anläggningar, och att alla kommuner ska ha en VA-beredskapsplan senast 2030. Kommunerna ska ha renoveringsplaner för VA-nätet och de ska kunna fondera medel för framtida renoveringar, rapporterar Sveriges Radio. […]
Forskare ska återvinna schaktmassor
Årligen körs stora mängder byggavfall, slaggrus och restasfalt till deponi. Ett forskningsprojekt, lett av RISE, Sveriges Forskningsinstitut, ska göra det möjligt att återvinna och ge materialen nytt liv, skriver Maskinentreprenören. Läs mer här.