Seminarium med Betongrörgruppen i Borås – Det går att hantera ökade regnmängder

Det går att hantera ökade regnmängder, så kan man sammanfatta Betongrörsgruppens seminarium om dagvatten i Borås. Staden är en av Sveriges regnigaste men har trots det inte drabbats av några av de stora översvämningar vi sett på andra platser i landet.

 

 

Regnmängderna kan ses som en av Borås tillgångar. När stora delar av landet hade bevattningsförbud den torra sommaren 2018 behövde inte Borås ha några restriktioner berättade UIf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Borås. Det är sannolikt en kombination av gynnsam topografi men också bra VA-nät som gjort att Borås klarat sig. Staden gör stora satsningar och invigde för några år sedan ett nytt stort reningsverk. Ulf Olsson anser att man som politiker bör man ha mer än 100 års perspektiv när man planerar VA-nät.

Företrädare för Betongrörsgruppen berättade om branschens miljö- och klimatarbete och hur VA-nät kan utformas för att ta hand om större mängder dagvatten.

Heidelberg Materials har ett ambitiöst program för betong med netto-nollutsläpp där CCS-teknik tar hand om koldioxiden. Redan i år invigs en första anläggning i Brevik i Norge och 2030 planeras anläggningen i Slite att förses med samma CCS-teknik, berättade Erik Simonsen från Heidelberg Materials.

 

Oscar Ekefäll, från S:t Eriks, visade hur stor betydelse av entreprenadarbeten har för de totala klimatutsläppen för nya VA-nät. Med EPD (Environmental Product Declaration) kan man se att entreprenadarbeten ger ungefär dubbelt så stora utsläpp som produktionen av rör. Därför kan man göra stora klimatvinster i entreprenadarbeten genom att återanvända schaktmassor. Med betongrör kan man återanvända mer schaktmassor lokalt eftersom de tåler större stenar i massorna.

Lars-Olof Nilsson,  seniorkonsult åt S:t Eriks, pratade om  hur man kan hantera ökade vattenflöden från extremväder. Med mellanlagring kan man utjämna belastningen i VA-näten innan vattnet går vidare till sjöar, vattendrag eller reningsverk. Detta kan göras med fördröjningsmagasin eller genom att använda rör med större diameter.

 

Filip Lundgren, från S:t Eriks, beskrev fördelarna med ägg- och fotrör. Äggrör har profil som ett upp och nedvänt ägg och fungerar därför bra för både små och stora flöden. De har hög självrensningsförmåga och kräver inte så breda rörgravar som vanliga rör. Fotrör har fördelen att de inte kräver så omfattande manuellt arbete när de läggs och beställaren kan vara trygg med att rören ligger rätt.

Seminariet avslutade med reflektioner om den osynliga infrastrukturen från Anela Murguz, ledarskribent på Borås Tidning.  Vatten och syre är det viktigaste för oss människor och borde tillsammans med energi vara en av våra viktigaste samhällsfrågor. Murguz jämförde med dagens debatt om energi som det tagit många år för innan den hamnat högt på dagordningen. Politiken har svårt att hantera uppenbara och synliga problem så tyvärr finns det anledning att vara lite pessimistisk när det gäller att klara den för många osynliga VA-skulden.