Betongbranschens väg mot nollutsläpp (film)
Lyssna på Erik Simonsen, senior utvecklingsledare på Heidelberg Materials, tillverkare av cement för betongproduktion, om branschens väg mot nollutsläpp.
Cementproduktionen står för 5 – 7 procent av världens koldioxidutsläpp. I Sverige är siffran cirka 4 procent. Det innebär att alla cementproducenter har ett stort ansvar för klimatomställningen. Från 2025 kommer Heidelberg Materials att kunna erbjuda cement på den svenska marknaden med netto noll klimatutsläpp.
Denna omställning startade för flera decennier sedan genom att arbeta med våra egna processer. vi gick från i huvudsak att elda med stenkol till att majoriteten av bränslet i dag är alternativa och biobaserade bränslen. Vi har under flera år stadigt minskat vår elförbrukning och vi jobbar hårt för att ytterligare öka andelen fossilfria energislag.
Inom koncernen pågår just nu arbete med ett tiotal anläggningar i full skala för koldioxidinfångst. Vårt koncernmål är att vi 2030 ska vara uppe i 10 miljoner ton infångad CO2 per år. Den infångade koldioxiden förs sedan via fartyg och ledning under marken i Nordsjön, där den ska lagras permanent. Över tid kommer den lagrade koldioxiden, som nu är flytande, kristallisera pga det höga trycket och bilda nya mineraler och därigenom bli en del av det geologiska systemet i havsbotten. Vår första anläggning ligger i Brevik i Norge. Näst i tur att få en ny anläggning är Slite på Gotland. Sliteanläggningen kommer att bli fyra gånger så stor som den i Brevik och kommer kunna fånga in hela fabrikens koldioxidutsläpp, och lite till. Uppemot 1,8 miljoner ton koldioxid per år. Detta är ett av Sveriges största klimatomställningsprojekt och fabriken planeras att tas i drift i 2030.
Exakt hur processen går till, och vad som lett fram till den, förklarar Erik Simonsen här.