Limhamn är klassisk industrimark, där huserade Cementa under 90 år

Som en blinkning till svunna tider dyker det nu upp små konstverk av betong både här och där på Limhamn. Det är roliga gubbar, hus och några slags ollon. Men vem som är konstnären är hemligt.

Betongrörsgruppen har fått en exklusiv intervju med konstnären som kallar sig Betongbror, och kan följas på Instagram. Intervjun har skett över mail. Betongbror berättar att under förra året blev alla utställningar inställda på grund av Coronaepedemien.

– Det kliade i fingrarna att skapa något nytt och därmed kom jag på idén om en egen utställning som skulle vara öppen och tillgänglig för alla att gå på. Dels för att motivera människor att gå ut, och för att skapa en ny diskussion som förde tankarna bort från pandemin.

Detta skulle inte bli en konstutställning med en inbjudan, utan människor skulle få friheten att hitta den själv. En konstrunda där du kan gå flera olika vägar och stöta på flera olika figurer samtidigt som du känner igen formen som har en gemensam design.

– Det skapas även en sorts av mystik över det hela. Du vet aldrig när eller var du kan tänkas stöta på ett av mina verk. Ta exempelvis äggjakten, som var en ide som kom i samband med påsken, istället för godisägg så skapade jag mina egna ägg i olika färger och former som man sen kunde leta efter med hjälp av koordinationer som lades ut på Instagram.

– Jag skapar av betong. Materialet är först och främst prisvärt för att tillverka skulpturer, samtidigt som det fungerar att gjuta med och är hållbart utomhus. Det har såklart inte varit lätt att behärska att arbeta med betong eftersom jag inte alltid använt mig av det materialet. Man kan inte tillverka vadsomhelst när det gäller form och motiv. Verken behöver planeras noggrant innan för att göra det möjligt så att det inte spricker eller bildas luftbubblor. Verken behöver även förstärkas genom armering för att inte spricka och för att skapa extra hållbarhet.

– Som konstnär har jag en viss design som jag arbetar utefter. Jag ville skapa en egen karaktär som påminner om Disneyfigurer eller gamla tecknade svartvita animationer. Betongbror är egentligen en av flera karaktärer som jag skulpterat fram. Varför Betongbror fick det namnet är för att han är gjord i Betong.

– Jag tycker om när det är någon form av mystik över hela projektet. Därför väljer jag att vara anonym som Betongbror.  En av mina tankar var också att skapa frågetecken hos beaktaren.

– För mig är konst något som kan väcka känslor, alla former av känslor. Jag tycker om att få människor att tänka och att skapa en diskussion.